Waga kuchenna to niezwykle przydatne urządzenie w kuchni. Dzięki niemu nie musimy mierzyć niczego „na oko”, co z całą pewnością przysłuży się naszym potrawom. W końcu postępowanie według dokładnych wskazówek przepisu jest gwarancją sukcesu w domowym gotowaniu i pieczeniu. Dzięki wadze kuchennej poznamy dokładną ilość dodawanego składnika co do jednego grama. Wyróżniamy różne rodzaje wag, różniących się od siebie kilkoma cechami. Warto pokrótce zapoznać się z nimi, aby dokonać udanego zakupu.
-
Waga kuchenna elektroniczna czy mechaniczna?
Rozwój techniki umożliwił stworzenie bardzo minimalistycznych wag kuchennych elektronicznych. Cechują się one bardzo dużą dokładnością odczytu do 1 grama. Dzięki temu składniki będą zawsze bardzo precyzyjnie zważone. Dodatkowo elektroniczne wagi mają funkcję tarowania, która umożliwia odjęcie wagi miski lub pojemnika, w którym ważymy. Wagi te potrafią przyjmować równie ozdobne formy, jak te tradycyjne, jednak wymagają zasilania. Zwykle jest to mała bateria, której zapas warto z wyprzedzeniem kupić. W końcu nie chcemy stracić możliwości ważenia w środku przygotowywania posiłku. To sprowadza nas do największej zalety wag mechanicznych. Mowa tu o ich niezawodności. Jeśli więc nie potrzebujemy dokładnych odczytów i funkcji tarowania, to warto rozważyć klasyczny model.
-
Waga kuchenna z misą czy bez?
Mechaniczne wagi kuchenne występują zwykle z dopasowaną misą. Elektroniczne mogą być jednak o wiele prostsze. Mowa tu o zwykłej płaskiej powierzchni, którą łatwo się czyści i można wykorzystać na wiele sposobów. Śmiało możemy tu użyć funkcji tarowania i ważyć rzeczy we własnym pojemniku lub misce. Dzięki temu taką płaską wagę możemy bez problemu schować do szuflady. Modele z misami to z kolei wygoda użytkowania i potrzeba znalezienia stałego miejsca na kuchennym blacie. Często posiadają one także podziałki, co ułatwia odmierzanie płynów.
-
Waga kuchenna – do ilu kg?
Wagi kuchenne występują zwykle z limitem do 5 kg. Tyle właśnie wystarcza do codziennego zastosowania w kuchni. Jeśli jednak chcemy ważyć owoce lub warzywa, to warto zastanowić się, czy nie potrzebujemy modelu z większym limitem. Wagi z mniejszym limitem to już modele precyzyjne, z o wiele większą dokładnością. Dopóki nie zależy nam na większej dokładności niż 1 gram, to nie będą nam one potrzebne.
-
Waga kuchenna z opcją tarowania
Elektronika w wadze umożliwia nam odejmowanie wagi opakowania. Dzięki temu możemy ważyć nasze półprodukty w dowolnym naczyniu. Przed zważeniem wystarczy położyć pusty pojemnik na wadze i wcisnąć przycisk funkcyjny. Waga się wyzeruje, a po zdjęciu naczynia będzie wskazywać wynik ujemny. Teraz możemy umieścić w pojemniku nasze składniki i położyć na wadze. Uzyskamy w ten sposób wagę netto.
-
Waga kuchenna z dodatkowymi funkcjami
Oprócz funkcji tarowania wagi kuchenne mają często dodatkowe funkcje. Mowa tu o możliwości zmiany jednostki ważenia, dzięki czemu możemy śmiało korzystać z anglojęzycznych przepisów. Oprócz tego zaawansowana waga kuchenna może nam również wskazać ilość kalorii, węglowodanów i tłuszczy, dzięki zaprogramowanym kodom produktów.
Waga kuchenna to niezbędne urządzenie dla każdego, kto myśli poważnie o gotowaniu. Pozwala zważyć każdy składnik z dużą dokładnością, a dodatkowe funkcje tylko to ułatwiają.